लोक सेवा आयोग फार्मेसी सुपरभाइजर पाचौ तह प्रश्नपत्र २०७५/२/६

Sharing is Caring !!

लोक सेवा आयोग

नेपाल स्वास्थ्य सेवा, फार्मेसी  समूह 

पाचौ तह (प्राबिधिक ) पदको प्रतियोगितात्मक परिक्षा

                                                                                     मिति २०७५/०२/०६                                                                                                             KEY (A)                                                                                                      समय ;-४५ मिनेट       

बिषय:- सेवा सम्बन्धी

 बस्तुगत बहूउत्तर (५०X२ अंक)


उत्तरपुस्तिकामा प्रशपत्रको KEY अनिवायय रुपले उल्लेख गर्नुपर्नेछ | उल्लेख नगरेमा उत्तरपुस्तिका रद्द हुने छ| साथै परीक्षामा Calculator, mobile प्रयोग गर्न पाइनेछैन|


1.If there is adverse effect on health of patient due to medicine, which condition of medicine, manufacture is not bound to pay compensation?
a. Safety                    b. Efficacy
c. Quality                  d. Expired Drug
2.As per drug act 2035 of Nepal definition of drug covers the following except
a. Any substance used for diagnosis
b. Any substance used for prevention
c. Any substance that affect the structure of body
d. Any substance that is used for compounding
3.Natinal drug policy was first published in
a.1948AD                    b.1995AD
c.2000AD                   d.1998AD
4.What is not included in preamble of drug act?
a. Production             b. Advertisement
c. Safety                      d. Accessibility
5. In order to regulate profession of pharmacy Nepal pharmacy council act came into effect in the following year
a. Dec 2000                b.Jan.2001
c. Feb.2002                d. March 2003
6.Which of the following is the objective of national health policy of Nepal 2071?
a. Provide free basic health services to the people
b. Encourage public private partnership in health care delivery
c. Both A and B
d. None of the above
7. All of the following are official pharmacopeia except
a. USP                          b. IP
c. JP                             d. Chinese pharmacopeia
8.In which year Nepal pharmacy council revised the minimum requirement for the reorganization of 3-year diploma pharmacy?
a. April 2003              b. July 2005
c. June 2007              d. Sept. 2009
9.Under which ministry was department of drug administration established in 2036?
a. Health                     b. Law and justice
c. Forest                      d. Industry
10. In Nepal for the management of narcotic and psychotropic drug, drug control act was promulgated in the year.
a.2035BS                    b.2045BS
c.2057BS                    d.2043BS
11.What is not required in the dispensing label?
a. Name and strength of drug              b. Dose and frequency
c. Before / after meal                             d. Name of dispenser
12.In which year the first amendment of drug registration regulation 2038 was done?
a.2058                        b.2057
c.2045                        d.2047
13.Starch in the starting of tablet formulation is
a. Filler                      b. Diluents
c. Binder                   d. Disintegrant
14.Which of the following dosages form would not be recommended for a patient who has an allergy to alcohol?
a. Buccal                   b. Suspension
c. Elixir                     d. Syrup
15.Which product must be sterilized?
a. Ear drop               b. Nasal drop
c. Eye drop               d. Pediatric oral drops
16.The term BD in prescription means
a. bis in die                b. Two times a day
c. Both times a day  d. None of the above
17.For prescription
2tab PO q.i.d x3days
2tab PO t.i.d. x 3days
3tab PO b.i.d x2days
1tab PO b.i.d x 2days
1tab PO q.h.s x 2days
Calculate the total number of tablets
a.15                           b.30
c.60                          d.90
18.In context of storage of drug excessive heat means a temperature above
a.40 c                       b.30 c
c.25 c                       d.20 c
19. Capsule is a dosages form
a. Solid                    b. Semisolid
c. Liquid                  d. None of above
20.You receive a prescription for amoxicillin 500mg stat, then 250mg t.i. d. x 10 days. How many 250mg capsule will you dispense?
a.30 capsule            b. 28 capsule
c. 32 capsule           d. None of above
21.The principle job of pharmacist in pharmacy of hospital is
a. Counselling and dispensing             b. Translating prescription
c. Counselling doctor                             d. Patients diagnosis
22.A patients in her third trimester tells the nurse/doctor I am constipated all the time which of the following should be recommended?
a. Daily enemas                                         b. Laxatives
c. Increase fiber intake                            d. Decrease fluid intake
23.Child mortality rate means death of child below that age (pern1000 children)?
a.1Year                                                        b.2Year
c.3Year                                                        d.5Year
24.Tetracycline should not be taken with
a. Milk                                                         b. Water
c. Juice                                                        d. Alcohol
25.Triphala churn is
a. Laxative                                                  b. Purgative
c. Analgesic                                                d. Astringents
26. Saponin containing drugs are used as
a. Laxative                                                  b. Bitter tonic
c. Expectorant                                           d. Pain killer
27.Alkaloid can be extracted in chloroform if aqueous solution is
a. Alkaline                                                  b. Acidic
c. Neutral                                                   d. Having high NaCl concentration
28.Steam distillation is a process of
a. Extraction                                               b. Separation
c. Reduction                                               d. Pulverization
29.TLC is a technique
a. Thin layer chromatography                 b. Time living chromatography
c. Trimetric least count                             d. None of the above
30. In UV spectrometry, moity responsible for absorption of radiation is called
a. Auxochrome                                            b. Beth chrome
c.Hypochrome                                            d. Chromophore
31.All of the following physiochemical constants are useful in predicting the solubility of a drug except
a. Dielectric constant                                b. pH of Solution
c. PKa of the drug                                      d. Valency
32.Glass cell are not used for UV spectrophotometry, because glass
a. Absorbs radiation                                  b. Scatters radiation
c. Surface is not smooth                           d. Has no fixed composition
33.The number of gram equivalents of solute contained in one liter of solution
a. Normality                                                b. Molarity
c. Molality                                                   d. All of the above
34.At the equivalence point the titration of HCl with NH3 will form a solute which is
a. Basic with pH>7                                    b. Acidic with pH<7
c. Acidic with pH >7                                 d. Neutral with pH =7
35. Sample is sub set of
a. Population                                              b. Data
c. Set                                                            d. Distribution
36.In column chromatography the liquid that is used to elute the material through the column is called
a. Stationary phase                                    b. Eluting medium
c. Mobile phase                                          d. Solvent
37. UFLC (Ultrafast liquid chromatography) based on
a. Ultra speed                                             b. Quick separation
c. Thin Column                                          d. All of the above
38.Behaviour of solutions in dynamic equilibrium is
a. Equilibrium                                            b. Law of mass action
c. Ionization                                               d. Constant
39.The basic definition of pharmacology is
a. Effect of drug on human body           b. Impact of drug on animal
c. Study of drug structure                       d. Result study of drug after medication
40.After oral administration drugs are generally absorbed best from
a. Buccal cavity                                          b. Stomach
c. Duodenum                                             d. Ileum
41.A drug class that causes natural biological action to not occur is called
a. Inhibitor                                                 b. Prohibiter
c. Antagonist                                             d. Agonist
42.Which one of the following drug is CNS stimulants?
a. Acetylcholine                                        b. Pilocarpine
c. Adrenaline                                             d. Amphetamine
43.An autoimmune disease in which the immune system attacks and destroys the insulin producing beta cell in the pancreases is called
a. Type 2 diabetes                                    b. Gestational diabetes
c. Prediabetes                                           d. Type 1 diabetes
44.The number of essential drugs for free distribution by government in health institution now
a.45                                                             b.55
c.65                                                             d.70
45.To avoid expiry of drug which system should be followed to issue drugs from store?
a. FIFO                                                       b. FEFO
c. LIFO                                                       d. Random selection
46.A new product has arrived to your pharmacy. The storage requirements on the label read; store at 1.5 c – 3.3 c. where would be store them?
a. Room temperature                             b. Referigetar
c. Freezer                                                  d. Incubator
47.For storage of general medicines the temperature of the store should be maintained below (for hot climatic condition)
a.15 c                                                          b.20c
c.25c                                                          d.30c
48.The major role for the selection of drugs in hospital is played by
a. Drug and therapeutic committee      b. Hospital Pharmacy
c. Ministry of health and population    d. Hospital Director
49.All of the following are the drug financing scheme except
a. Cost Recovery                                        b. Sharing scheme
c. Insurance                                               d. Individual purchase
50.Which drug will affect most and quality may deteriorate if humidity is high in the store?
a. Injection                                                 b. Liquid Preparation
c. Ointment in aluminum tubes            d. Blister packed tablets

ANSWERS 

1.D 2.D 3. B 4.D 5.B 6.C 7.D 8.C 9.C 10. 2033
11.D 12.A 13.C 14.C 15.C 16.B 17.C 18.A 19.A 20.C
21.A 22.C 23.D 24.A 25.A 26.C 27.B 28.B 29.A 30.D
31. D 32.A 33.A 34.B 35.A 36.C 37.D 38. A 39.A 40.D
41.C 42.D 43.D 44.D 45.B 46.B 47.C 48.A 49. D 50.D

 

Sharing is Caring !!

(63) Comments

  • Bishal sah December 31, 2019 @ 3:14 pm

    Answers plz

    • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:31 am

      Plz Check the Answers .

  • GUNANAND YADAV December 31, 2019 @ 3:34 pm
    • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:32 am

      Plz Check the Answers .

      • Manoj singh mahara September 7, 2020 @ 4:50 pm

        Ans plz

  • Kriti Chaudhary December 31, 2019 @ 3:44 pm

    Thanks sir/ma’am

    • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:32 am

      Plz Check the Answers .

  • Mausami kunwar December 31, 2019 @ 3:45 pm

    Ans plz

    • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:32 am

      Plz Check the Answers .

      • Arbind April 27, 2020 @ 12:31 pm

        Ans plz

  • Mukesh Kumar nishad December 31, 2019 @ 3:45 pm

    Plz send me da ans of all these qusn

    • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:33 am

      Plz Check the Answers .

  • Rupali Rana December 31, 2019 @ 4:25 pm

    Nice job, thank you so much

    • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:33 am

      Thank You; Hope support us.

  • Monika Basnet December 31, 2019 @ 4:35 pm

    Ans plz

    • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:34 am

      Plz Check the Answers .

  • Tejendra bc December 31, 2019 @ 4:52 pm

    Nice information
    I like it

    • Rojina January 4, 2020 @ 8:31 am

      Answer plz at mail

      • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:35 am

        Plz Check the Answers .

    • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:34 am

      Thank You; Hope Support Us.

  • Parista December 31, 2019 @ 6:05 pm

    Thank you

    • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:35 am

      Hope Support Us.

  • Matrika Rajbanshi December 31, 2019 @ 6:37 pm

    I need answers. Can you plz email

    • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:36 am

      Plz Check the Answers .

  • Kamlesh sah December 31, 2019 @ 8:25 pm

    I need mostly all answer

    • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:36 am

      Plz Check the Answers .

  • Tapta Bahadur saud January 1, 2020 @ 3:25 am

    Help me . Plz provide answers

    • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:36 am

      Plz Check the Answers .

  • Dilip kumar koiri January 1, 2020 @ 4:19 am

    Please provide me answer the above questions.

    • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:37 am

      Plz Check the Answers .

  • Rahul January 1, 2020 @ 4:20 am

    Nice job. Thanks alot

    • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:37 am

      Plz Check the Answers .

  • Bindu Bhatta January 1, 2020 @ 4:33 am

    Answer please

    • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:39 am

      Plz Check the Answers .

  • Sandip January 1, 2020 @ 6:29 am

    Ans pls

    • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:39 am

      Plz Check the Answers .

  • Sambidhan neupane January 1, 2020 @ 6:31 am

    Answer plz

    • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:41 am

      Plz Check the Answers .

  • Sahas January 1, 2020 @ 11:09 am

    answer please

    • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:40 am

      Plz Check the Answers .

  • Dipesh Rijal January 1, 2020 @ 11:09 am

    I need answer of all questions please

    • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:40 am

      Plz Check the Answers .

  • Tejen shah January 4, 2020 @ 7:02 pm

    Answer

    • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:40 am

      Plz Check the Answers .

  • Rabindra Chaudhary January 7, 2020 @ 8:32 am

    Answer plz

    • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:39 am

      Plz Check the Answers .

  • Panasghimire January 8, 2020 @ 8:36 am

    Answer please

    • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:38 am

      Plz Check the Answers .

  • Seema January 8, 2020 @ 3:21 pm

    Answer Please

    • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:38 am

      Plz Check the Answers .

  • LAxmi January 8, 2020 @ 3:44 pm

    The question was very nice

  • Namrata Neupane January 8, 2020 @ 5:48 pm

    Thank u so much.plz provide answer

    • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:38 am

      Plz Check the Answers .

  • Manisha thapa January 9, 2020 @ 1:09 pm

    Provide me ans

    • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:37 am

      Plz Check the Answers .

  • Nayan Jha January 10, 2020 @ 5:08 pm

    Answer

    • Nabin Bist January 11, 2020 @ 7:37 am

      Plz Check the Answers .

  • Anil kunwar January 11, 2020 @ 12:43 pm

    Nice job… Plz provide all answers

  • Parista Rai January 21, 2020 @ 10:19 am

    Thank you so much.

  • Netra Prasad Marasini March 4, 2020 @ 4:01 pm

    Answers please

  • umesh yadav March 12, 2020 @ 4:48 am

    nabin sir please send me old questions of pharmacy assistant
    old question collection

  • KHAMMA BAHADUR BUDHA March 27, 2020 @ 1:55 pm

    HEARTLY THANKYOU VERY MUCH SIR FOR GREAT CONTRIBUTION OF MEDICAL SCIENCE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

B.Pharmacy Entrance Exam Question Tribhuwan University(IOM) Tribhuwan University, Institute of…
Cresta Posts Box by CP
error:
X