Nepal Pharmacy Council License Exam Past Questions
Are you preparing for the Nepal Pharmacy Council (NPC) License Exam? Whether you’re a recent graduate of D.Pharm or B.Pharm, mastering past questions is a smart strategy to boost your confidence and exam performance. To help you on your journey, here are carefully selected past questions that reflect the type and pattern frequently asked in the licensing exam.
1. Which of the following is an example of a Samuha GA drug in Nepal?
A. Methadone
B. Amoxicillin
C. Omeprazole
D. Vitamin C
Answer: D
2. Vitali morin test is identification of?
A. Cardiac glycoside
B. Saponin glycoside
C. Qunine alkaloid
D. Tropane alkaloid
Answer: D
3. Which of the following route avoid the first-pass metabolism excpet?
A. Intravenous
B. Oral
C. Sublingal
D. Transdermal
Answer: B
4. Which of the following is not the jurisdiction of Nepal Pharmacy Council ?
Answer: C. Act for the availability of medicine
5. Which of the following antibiotics inhibits protein synthesis?
A. Ciprofloxacin
B. Penicillin
C. Erythromycin
D. Isoniazid
Answer: C. Erythromycin
6. Following are the barriers of effective communication except
A. Pharmacist
B. Time
C. Environment
D. Law regarding pharmacy practice
Answer: A. Pharmacist
7. The authority for banning of drugs is
A. NHRC
B. DDA
C. MOHP
D. Goverment of Nepal
Answer: D. Goverment of Nepal
8. What is the storage condition for insulin?
A. Below 0°C
B. 15°C to 25°C
C. 2°C to 8°C
D. Room temperature
Answer: C. 2°C to 8°C
9. The Half-life of a drug refers to:
A. The time taken to eliminate all the drug from the body
B. The time for plasma concentration to reduce to half
C. The time for drug absorption
D. The duration of drug action
Answer: B. The time for plasma concentration to reduce to half
10. Opium is obtained from Papaver somniferum and it is the dried?
A. Root
B. Rhizome
C. Latex
D. Bark
Answer: C. Latex
Preparing for the Nepal Pharmacy Council License Exam requires not just hard work but smart work. Practicing past questions like these will help you get familiar with the exam format, reduce stress, and improve your performance on the actual test day.
Stay consistent, stay focused, and don’t forget to revise key concepts regularly.
Want more practice questions, notes, or join Pharma Classes?
Contact Nabin Bista (Pharma Info Nepal) via Viber: 9868719471.
Discussion about this post